Dobrovice – cukrovar a lihovar

Cukrovar v Dobrovici patří mezi nejstarší sukrovary světa a jedná se i o nejstarší nepřetržitě fungující cukrovar v ČR. Cukrovar nechal v roce 1831 vystavět dobrovický pán Karel Anselm Thurn-Taxis. K tomuto účelu byl přestavěn renesanční zámek z 16. století, jenž nebyl v té době využíván panstvem. V 2. pol. 19. stol.procházel dobrovický cukrovar rozsáhlou přestavbou a rekonstrukcí. Jeho areál byl rozšířen o nové budovy na místě bývalé zámecké zahrady a přilehlé louky. V té době pracovalo v cukrovaru kolem 1600 dělníků. V r. 1947 byl cukrovar znárodněn na základě dekretů prezidenta Beneše a v r. 1960 stal podnik součástí kolosu jménem Kolínské cukrovary. Po revoluci v r. 1989 se cukrovar osamostatnil, ale již r. 1992 byl prodán francouzské společnosti Union SDA, což je dnešní Tereos. Takže v současnosti se jedná sice o nejstarší cukrovar na našem území, ale již se nejedná o cukrovar český.

V Dobrovici je možné navštívit muzeum cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství a muzeum města Dobrovice, ale je možné se také objadnat na exkurzi do cukrovaru a lihovaru. Já jsem se dnes zúčastnil exkurze spolu se třídou 3.B z gymnázia GULZ, kde působím. Jak mně, tak studentům exkurze přišla zajímavá. Určitě by některé provozy bylo zajímavé sledovat při řepné kampani, ale i tak jsme se dozvěděli mnoho zajímavostí o výrobě cukru a lihu. V areálu muzea nám byl pak promítnut i film, který proces výroby cukru ještě shrnoval a prošli jsme i část muzea s expozicí cukrovarnictví. Po exkurzi se všichni těšili na oběd, který jsme zrealizovali v restauraci poblíž radnice. Jídlo bylo výborné a studenti objevili místní záhadu a to že svíčková byla levnější než kuřecí řízek a mnohem levnější než smažený sýr. Ten mimochodem vycházel jako nejdražší jídlo z těchto tří. Někteří studenti propadli kouzlu nedalekého cukrovaru natolik, že si po jídle ještě dali něco sladkého. Počasí nám přálo, bylo krásně teplo a sluníčko chvílemi pálilo jak začátkem léta, takže i cesta z vlaku a zpět na vlak v Dobrovicích byla příjemnou procházkou. Asi nejhorší byla neustálá zpoždění a výluky vlaků, které nás pronásledovaly celý den a to jak na trati na Nymburk, tak na trati z Dobrovic. Určitě doporučujeme případnou návštěvu muzea spojit s exkurzí po cukrovaru.

Oficiální stránky muzea: www.dobrovickamuzea.cz
Oficiální stránky cukrovaru: www.cukrovaryttd.cz

Milan Kotulek